fbpx

Retinopatia diabetica

opticlinic - optometrie, ochelari de soare, ochelari de vedere

Retinopatia diabetica este o complicatie la nivelul ochilor, care afecteaza 1 din 3 pacienti diagnosticati cu diabet zaharat tip 1 sau tip 2.

Boala poate fi detectata doar de catre medicul oftalmolog, prin examinarea fundului de ochi.
In stadiile initiale, este asimtomatica, dar in timp pacientul poate observa scaderea vederii, ingustarea campului vizual. Precum si aparitia de pete negre in aria vizuala iar in stadiile avansate, chiar pierderea ireversibila a vederii.

Tratament:
Deoarece retinopatia diabetica nu poate fi vindecata, este important sa fie prevenita sau, daca s-a instalat deja, sa fie stopata.

Primul pas este tinerea in limite normale a glicemiei si a nivelului colesterolului, evitand fluctuatiile mari; obligatoriu este examinarea anuala a fundului de ochi la medicul oftalmolog. Acesta, in functie de gravitate, poate propune tratament medicamentos, injectii intraoculare, terapie LASER, sau interventie chirurgicala.

Dieta sanatoasa si echilibrata, precum si exercitiile fizice, scaderea in greutate sunt doar cateva din masurile necesare in terapia diabetului, dar care maresc eficacitatea tratamentelor specifice ale retinopatiei diabetice.

Detectarea precoce a acestei afectiuni, poate salva vederea pacientilor cu diabet zaharat.

1