fbpx

Lentilele fotocromatice sau heliomate

Multi oameni iubesc comoditatea oferita de lentilele fotocromatice sau heliomate. De ce? Ei bine, deoarece pot avea atat confortul ochelarilor obisnuiti cat si al ochelarilor de soare intr-o singura pereche de ochelari.

Lentilele fotocromatice sau heliomate, sunt lentile care reactioneaza atunci cand sunt expuse la radiatiile UV din natura, inchizandu-se la culoare datorită compusului fotocromatic.

Compusul fotocromatic este proprietatea unui material de a reactiona la radiatiile UV, in functie de temperatura mediului exterior. Proprietatea de absortie a luminii si revenirea la starea clara sunt doua actiuni reversibile care se obtin prin activarea moleculelor de substante fotocromice. Modificarea culorii depinde direct de cantitatea de raze UV din aer, iar lentilele fotocromatice sunt potrivite pentru orice anotimp!

In continuare, vom incerca sa raspundem la cateva intrebari la care poate va ganditi, referitor la lentilele fotocromatice sau heliomate.

1. Cat timp dureaza ca lentilele fotocromatice sa treaca de la transparent la colorat?

In functie de calitatea lentilelor, tranzitia de la starea intiala la cea inchisa poate dura de la 15 secunde pana la cateva minute. In momentul in care contactul cu razele UV s-a incheiat, lentilele revin la starea transparenta.

2. Ce varietate de culori ofera lentilele fotocromatice?

Le puteti gasi sub diferite culori, dar cele mai populare sunt gri si maro. Lentilele gri se pot inchide pana la 92%, iar cele maro pana in 85%. 

3. Sunt disponibile lentilele fotocromatice pentru ochelarii bifocali sau progresivi?

Daca aveti peste 40 de ani si suferiti de fotofobie sau sensibilitate crescuta la lumina si trebuie sa purtati lentile bifocale sau progresive, aceste lentile sunt cele mai recomandate pentru d-voastra. Tratamentul fotocromatic se adapteaza foarte bine acestor doua tipuri de lentile.

4. Cui se recomanda acest tip de lentile?

Celor care au suferit interventii chirurgicale la nivelul ochilor; 

– Pacientilor cu cataracta, diabet, carora le sunt afectate contractul si vederea nocturna;

– Cei care sufera de fotofobie si au o viata activa, facand des schimbari de mediu: interior-exerior;

– pacientilor care au ochii de culoare mai deschisa (verzi sau albastri);

copiilor – ochii lor sunt in mod special vulnerabili la radiatii UV si au nevoie de protectie.

5. Cand se recomanda purtarea lentilelor heliomate de catre copii?

In cazul copiilor, lentila din interiorul ochiului este perfect transparenta, lasand o cantitate mare de radiatii nocive sa patrunda in interior. Sunt multe persoane care la varsta adulta prezinta degenerescenta maculara din cauza unor leziuni provocate de expunerea la soare in copilarie. De asemenea, daca copilul are ochii verzi sau albastri, cantitatea de pigment de la nivelul irisului este mai mica, deci protectia fata de lumina solara este imperios necesara. Dupa varsta de 8-9 ani, atunci cand vederea s-a dezvoltat, copilul poate purta ochelari fotocromatici in acelasi mod ca adultii.

Daca copilul sufera de:

astigmatism, miopie, poarta dioptrii mari si poarta ochelarul permanent, este indicat sa poarte ochelari cu lentile heliomate, bineinteles la recomandarea medicului oftalmolog.

6. Lentilele heliomate se activeaza in masina?

O mare parte din razele UV necesare pentru activarea lentilelor heliomate sunt interceptate de parbriz, ceea ce face ca o lentila clasica heliomata sa nu se inchida in masina. Dar, datorita tehnologiei de ultima generatie, exista lentile heliomate superioare care se activeaza in spatele parbrizului si care se adapteaza perfect nevoilor d-voastra. 

7. Care sunt beneficiile lentilelor fotocromatice? 

– protectie constanta UV;

– puteti folosi o singura pereche de ochelari pentru diferite activitati;

– o gama larga de modele de rame dintre care puteti alege. Pe opticlinic.ro cu siguranta veti gasi perechea de ochelari care vi se potriveste;

– cu ajutorul lentilelor heliomate, nu va fi nevoie să vă cumpărați încă o pereche de ochelari de soare cu dioptrii;

– datorita proprietăților fotocromatice, ochelarii cu lentile heliomate sunt alegerea ideală pentru zilele călduroase de vară și pentru vizitele la ski.

8. Exista si contraindicatii?

Pacientilor cu glaucom, nu le este recomandata purtarea ochelarilor heliomati sau de soare. In cazul purtarii de lentile colorate, pupila se dilata si poate provoca un atac acut de glaucom, prin inchiderea unghiului irido-corneean. Daca va deranjeaza lumina si suferiti de glaucom, discutati cu medicul d-voastra. Acesta va poate recomanda un grad de inchidere mai mic (30-40%).

Daca doriti mai multe informatii sau doriti sa achizitionati o pereche de ochelari cu lentile heliomate, va asteptam sa ne vizitati intr-unul din magazinele noastre. Specialistii nostri va stau cu drag la dispozitie!

Fiti la curent cu ultimele noutati pe pagina noastra de Facebook !

1