fbpx

De ce trebuie sa purtam ochelari de soare ?

De multe ori atunci cand dorim sa achizitionam o pereche de ochelari de soare, suntem motivati de faptul ca sunt un accesoriu cool. Insa ochelarii de soare nu sunt doar un accesoriu la moda, rolul lor este de a ne proteja ochii de razele ultraviolete care sunt nocive pentru ochi, iar in timp pot cauza afectiuni oculare grave. Efectul daunator produs de radiatiile UV il vom vedea in timp, cele mai cunoscute efecte la nivelul ochilor sunt: cataracta, degenerescenta maculara, pinguecula si pterigionul, iar afectarea este atat la nivel estetic, dar mai ales la nivelul calitatii vederii.

Ce sunt defapt ochelarii de soare ?

Ochelarii de soare au in componenta lentile colorate, cu un filtru anti-UV si eventual un filtru polarizant.

Care sunt caracteristicile de baza ale ochelarilor de soare ?

  • protectie impotriva razelor UV
  • calitatea lentilei – sa ofere o imagine clara
  • materialul folosit in fabricarea lentilei – sa fie calitativ si rezistent
  • designul

Cat de important este filtrul UV in componenta ochelarilor ?

Razele UV sunt de 3 feluri :

  1. UVA (ajung neabsorbite la nivelul solului si al ochilor implicit),
  2. UVB (sunt absorbite partial de atmosfera) si
  3. UVC (sunt absorbite complet de atmosfera).

Aceste informatii le veti gasi pe bratele ochelarilor de soare precum si in inscrisul CE ( conformitate europeana ), care atesta originalitatea ochelarilor,

Unii ochelari de soare ne pot face mai mult rau decat bine, deoarece in lipsa protectiei UV, pupila se dilata lasand mai multe raze UV sa intre in ochi si sa produca leziuni ireversibile pe retina si alte structuri oculare, alaturi de o vedere neclara.

Ce inseamna categoria de filtru solar ?

Cantitatea de lumina transmisa prin lentila este marcata pe bratul ochelarului de soare astfel :

Categoria 0 – 80-100% – eficienti in vreme cu nori, fara soare

Categoria 1 – 43-80% – vreme cu nori, putin soare

Categoria 2 – 18-43% – vreme cu soare moderat

Categoria 3 – 8-18% – soare puternic, medii ce pot cauza reflexii – apa, nisip

Categoria 4 – 3-8% – soare puternic, zapada, interzisi a fi purtati la condus (transmitanta vizuala foarte mica)

Exista 3 tipuri de filtru solar :

  • Fotocromatic – se inchid la soare si se deschid la umbra, adica se adapteaza automat in functie de conditiile meteorologice
  • Polarizant – elimina reflexiile, maresc contrastul imbunatatind vizibilitatea
  • Degrade – sunt recomandate la conducerea vehiculelor.

Ce sunt ochelarii de soare polarizati ?

Multi dintre noi stim ca ochelarii de soare polarizati ofera o protectie mai buna decat ochelarii de soare obisnuiti, dar nu stim exact cum functioneaza.

Razele luminoase sau lumina provenita din diferite surse (bec etc ) se reflecta in toate directiile si se propaga in valuri . Atunci cand razele solare se reflecta pe o suprafata orizontala tip oglinda, ea se reflectă către ochiul uman la o intensitate mai mare, cu o strălucire orbitoare.

Lentilele polarizate au în compoziție un filtru laminat, care absoarbe lumina orizontală și permite doar luminii verticale să treacă prin lentilă. Astfel ele reduc strălucirea cauzată de reflectarea luminii pe diverse suprafețe, cum ar fi apa, zăpada, gheața sau asfaltul.

Ochelarii de soare nepolarizați au doar filtru de protecție împotriva razelor UV, în timp ce ochelarii de soare polarizați au filtru de polarizare și pot avea și filtru UV. Totodata, lentiele ochelarilor de soare nepolarizați doar reduc cantitatea de lumină care ajunge la ochi, în timp ce lentilele polarizate absorb lumina, nu doar o filtrează.

Avantajele lentilei polarizate sunt :

  • Vedere fara reflexii orbitoare
  • Contraste clare
  • Culori naturale
  • Reduc senzatia de “ochi obositi”
  • 100% protectie UV

Cum puteti sti daca ochelarii sunt polarizati ?

Dacă îi ţineţi suprapuşi cu alţi ochelari cu lentilă polarizată, în unghi de 90 grade, o lentilă peste altă, din suprapunerea lor rezultă o lentilă mult mai închisă la culoare – nu se poate vedea nimic prin ea – lumina este absorbită 100%. O altă metodă este să priviţi prin ochelari spre un monitor de calculator deschis (care foloseşte un filtru polarizant) şi să înclinaţi capul spre stânga sau dreapta. La un moment dat, se va atinge un punct în care imaginea se închide la culoare complet.

Pot fi ochelarii de soare cu dioptrii ?

Daca purtati ochelari de vedere, trebuie sa stiti ca toate tipurile de lentile de soare sunt disponibile si pentru persoanele cu dioptrii, vorbim despre ochelari de soare cu dioptrii. De asemenea, o solutie buna sunt si lentilele fotocromatice (heliomate), acestea isi deschid sau isi inchid culoarea in functie de cantitatea de raze ultraviolete la care sunt expuse.

Trebuie si copiii sa poarte ochelari de soare ?

Un mare DA ! Ochii copiilor trebuie protejati inca de la varste fragede (de la 2 – 3 incepand) prin purtarea ochelarilor de soare. Copiii petrec in soare mult mai mult timp decat adultii si in consecinta au nevoie de protectie adecvata UV. Deteriorarea cristalinului incepe inca din copilarie si poate duce la cataracta (la maturitate).

Alege sa cumperi ochelari de soare de calitate atat pentru tine, cat si pentru copilul tau! Mai important decat aspectul estetic sau bugetul, este sanatatea ochilor tai si a celor dragi.

La Opticlinic vei gasi o paleta larga de ochelari de soare originali si de foarte buna calitate, pentru o vedere optima!

Daca doresti mai multe detalii, te asteptam in oricare dintre magazinele noastre, unde iti stam la dispozitie cu o gama larga de produse si informatii de calitate.

Fii la curent cu ultimele noutati pe pagina noastra de Facebook

Vezi mai bine cu Opticlinic !

1