fbpx

Consult oftalmologic pentru copii

opticlinic - optometrie, ochelari de soare, ochelari de vedere

In interviul de astazi ii vom avea in vedere pe cei mici, pe copii, a caror vedere este prioritara pentru fiecare parinte.

1. La ce varsta ar trebui facut primul consult oftalmologic la copii?

Daca nu sunt sesizate probleme oftalmologice la nastere, primul consult ar trebui facut la varsta de 6 luni – 1 an, la 3 ani si mai apoi la inceputul scolii adica la 6 sau 7 ani.

2. Care sunt principalele probleme oftalmologice cu care se confrunta copii?

Pacientii copii care s-au prezentat la cabinetele noastre au diferite probleme oculare, incepand cu nevoia de ochelari continuand cu alergii oculare, conjunctivite, ticuri, strabisme , blefarite si obstructie de canal lacrimal.

3.Ce simptome si ce manifestari dezvolta copii cu afectiuni oftalmologice?

Cea mai frecventa problema la copii e nevoia de ochelari. Copiii peste 4-5 ani pot acuza vedere incetosata la distanta sau la aproape, dureri de cap, de ochi. De asemenea, pozitii incorecte la scris, citit sau incapacitatea de a vedea la tabla, ticuri oculare, discomfort ocular, oboseala si dificultati de concentrare.
In schimb , copii sub 3 ani , desi ii depistam cu dioptrii, pot sa nu prezinte nici un simptom. De aceea, este obligatoriu sa se realizeze consult oftalmologic la copii cand sunt mici. Depistarea viciilor de refractie si tratarea lor la timp prin tehnici medicale corespunzatoare pot fi corectate.

4. Care este riscul netratarii corespunzatoare a problemelor oftalmologice la copii?

Lipsa controlului oftalmologic de rutina si nedepistarea la timp a viciilor de refractie la copii, poate atrage dupa sine instalarea ambliopiei, a ochiului ,,lenes” . Aceasta incapacitate a ochiului de a vedea, va fi permanenta. Ea nu se va mai putea trata si va avea impact asupra vietii de adult, asupra alegerii profesiei si meseriei.

Dr. Lavinia Sarbu – medic specialist oftalmolog la Opticlinic si-a focalizat atentia asupra oftalmologiei pediatrice in urma cu 5 ani, urmand stagii si cursuri de formare profesionala in Cluj si in strainatate.

1