De cele mai multe ori, cauzele inrosirii ochilor nu sunt ingrijoratoare si majoritatea am avut macar odata in viata parte de acest discomfort. Principala cauza este inflamarea vaselor de sange de pe suprafata ochilor, cauzata de anumiti factori. Infectia bacteriana poate fi una dintre cauze, aerul uscat, lumina artificiala produsa de PC/tableta, patrunderea unui corp strain in ochi si lista poate continua.
Dat fiind faptul ca in spatele oricarei inflamatii a tesutului conjunctiv se poate ascunde o afectiune oculara grava, va recomandam sa solicitati din timp sfatul medicului oftalmolog.
Cauzele cele mai frecvente ale inrosirii ochilor sunt:
- O igiena necorespunzatoare a ochilor si a mainilor.
- Sindromul ochiului uscat – sunt situatii in care ochiul nu mai produce suficiente lacrimi, iar acest lucru duce la inrosirea ochilor si creaza senzatia de nisip in ochi.
- Conjunctivitele – cea mai comuna cauza a ochiului rosu. Simptomele tipice sunt: arsuri, mancarimi, lacrimare in exces, fotosensibilitate, senzatia de patrundere a unui corp strain in ochi. Deseori pleoapele sunt lipite dimineata, iar secretiile ingreuneaza vederea. Conjunctivitele sunt de 3 feluri :
1. Conjunctivita virala: este provocata de un virus si este foarte contagioasa – nu necesita tratament medical;
2. Conjunctivita bacteriana: este provocata de bacterii si poate provoca probleme grave daca este lasata netratata. Tratamentul este cu picaturi cu antibiotice minim 7 zile;
3. Conjunctivita alergica: este provocata de polen, praf, anumite substante chimice si poate fi sezoniera.
- Hemoragie subconjunctivala – spontana sau posttraumatica – poate apare in urma unei tuse puternice, stranut, ridicare unor greutati, varsaturi puternice sau traumatisme. Hemoragia subconjunctivala poate reprezenta o afectiune generala cardiovasculara, diabet zaharat etc.
- Atacul acut de glaucom – este una dintre cele mai grave cauze ale inrosirii ochilor. Se manifesta prin dureri intense de cap, scaderea vederii, fotofobie, stare de voma. Daca aveti aceste simptome, trebuie sa va prezentati de urgenta la medicul oftalmolog. Atacul de glaucom este periculos si puteti ramane fara vedere.
- Alergiile – pot fi provocate de diversi factori cum ar fi: praful, mucegaiul, parul animalelor de companie, fum, polen. In cazul alergiilor veti avea senzatia de arsura, prurit sau lacrimare la nivelul ochilor.
- Corpi straini extraoculari – metalici sau non-metalici, datorita nerespectarii normelor de protectia muncii.
- Timpul indelungat petrecut in fata ecranelor digitale – in acest caz va recomandam folosirea ochelarilor cu filtru de protectie PC.
Metode de preventie:
Spalati-va des pe maini, evitati sa va atingeti ochii cu mainile murdare.
Indepartati machiajul de la nivelul ochilor in fiecare seara.
Curatati zilnic lentilele de contact.
Evitati contactul ochilor cu substante chimice periculoase.
In cazul patrunderii unui corp strain in ochi, clatiti din abundenta cu apa.
Dacă problema ochilor roșii persistă pe o perioadă mai îndelungată sau apare din senin însoțită și de alte simptome este indicat să va adresati unui medic oftalmolog.
Medicii nostri va stau la dispozitie in oricare dintre cabinetele noastre pentru un consult oftalmologic de specialitate.
Vezi mai bine cu Opticlinic!
Viziteaza site-ul nostru si alege-ti rama pentru ochelarii de protectie aici
Fii la curent cu ultimele noutati pe pagina noastra de Facebook